Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» завершує 28-й театральний сезон!

Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» завершує 28-й театральний сезон!

Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» завершує 28-й театральний сезон!

Попри карантинні обмеження та військові дії мистецький заклад не зупинявся у творчому поступі і має добрі здобутки, якими варто похвалитися.

Головний результат – вистави, прем’єрних було кілька. Глядача вкотре порадували зверненням до світової класики.

Сезон відкрили відновленою виставою «Акакій» за мотивами твору Миколи Гоголя «Шинель» – оповіддю про вічну драму «маленької людини» у жорстокому світі.

Перлиною сезону стала пластична драма «Співи сонця і тіні» (автор сценарію та музичного оформлення, режисер-постановник – Олександр Бєльський). Сценічний витвір постав за мотивами драматичних творів Моріса Метерлінка та музичних творів Яна Сібеліуса у двох частинах «Сумний вальс» та «Сліпі». Одна – асоціативні картини, створені під впливом сібеліусівської музики, основна ідея – непереможне життєлюбство, перед яким відступають хвороби та смерть, яке лишається після відходу людини, перетворюючись на світло. Інша – за мотивами метерлінківської п’єси, тут є відповіді на питання «У що віримо? Чи маємо надію? Які наші цінності?». Важливе у виставі – пластична форма, для неї виявилася найпридатнішою низка сцен-картин, мета яких – зачаровувати візерунком композиції рухів. Музичний супровід, поштовх до якого дала музика Яна Сібеліуса, в результаті став і вдалим тлом, і самостійним явищем зі своєю композицією та логікою. Сценографія, в якій використовується світлогра, відеоінсталяції, промовисті символічні, лаконічні костюми, має такі цікавинки, як конструкція, яка у першій частині вистави є на різних етапах дверима, каруселькою, ліжком для хворої, переходом в інший вимір. В образній палітрі увагу приділено образу Стихії майже в усіх можливих виявах. Образ Поводиря втілює силу, яка штовхає розгублене людство не стільки до виходу, як до його пошуку. В образі Дитини поєднується наївна чистота та здатність до усвідомлення, прагнення допомогти, підтримати.

Скарбничку  дитячої музичної казки поповнила «Пеппі ДовгаПанчоха» (за мотивами твору шведської письменниці Астрід Ліндгрен) про дівчисько, яке завжди з доброю усмішкою знаходить вихід зі скрутних ситуацій. В оновленій редакції постала «Снігова Королева» (за мотивами казки Ганса-Крістаіна Андерсена), вона тішила глядачів на різдвяно-новорічні свята. Заблимав і «Світлофор-Моргайко» – інтерактивна ігрова абетка з Правил дорожнього руху для дітей, мета якої – виховувати у дітей вміння бути уважним, спостережливим, обачним, бережливо ставитися до своєї безпеки.

Окрім постановок важлива участь у різних театральних заходах. Сезон став насиченим у фестивальному плані.

У вересні Академія руху» здобула перемогу в номінації «Краща вистава великої сцени» на ХІІІ-му Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» за пластичну драму «Пейзаж».

У жовтні у Києві на Міжнародному театральному фестивалі монодрам «Марія»  представили пластичну драму «Акакій» за мотивами повісті Миколи Гоголя «Шинель», яка була відзначена високопрофесійним журі як одна з найкращих постановок форуму.

Також у жовтні на XII-му Відкритому театральному фестивалі-конкурсі “Номо ludens” (Людина, що грає) у номінації «Краща пластична вистава фестивалю» перемогла пластична драма “Акакій” за твором Миколи Гоголя «Шинель».

9-10 грудня відбувся Всеукраїнський V-й Всеукраїнський відкритий фестиваль музично-пластичного мистецтва «МІМ-СЕСІЯ-2021». На гостинній криворізькій сцені демонстрували свої здобутки колективи з Києва, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Калуша, Єревана відбувся показ вистав різноманітного жанрового та тематичного спектру.

У червні «Академія руху» стала учасником ХХІV-го Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» серед 57 театрів із 34 міст нашої країни та 11 країн світу. Цьогоріч захід пройшов у незвичному форматі – учасники показують вистави на своїх майданчиках,  деякі – у запису для трансляції на офіційному YouTube-каналі. Подія відбувається під гаслом “Мельпомена Таврії – це голос Херсонщини” аби розказати більше про Херсонщину на всю країну та світ, привернути увагу засобами мистецтва до бойових дій на півдні та сході України, яка веде збройну боротьбу за свою свободу і вільне мабутнє. Криворіжці представили пластичну драму «Співи сонця і тіні» у двох частинах «Сумний вальс» та «Сліпі», створену за мотивами драматичних творів Моріса Метерлінка та музичних творів Яна Сібеліуса.

Нова сфера діяльності театру у 2022 році – благодійні покази, ця форма стала важливою після початку війни, коли Кривий Ріг прихистив багато мешканців з інших регіонів, які потребували як даху над головою, так і духовної поживи. Дітей, відірваних від рідної домівки, актори театру, мандруючи по закладах в різних районах міста, радували казками «Залишайся собою», «Снігова Королева», «Світлофор-Моргайко». Всього дали більше 20 спектаклів, яскравим видовищем та добрими посилами вселяючи у юні сердечка надію на краще.

Ще театр влаштовував показав до десятка вистав для особливої аудиторії – вояків Збройних Сил України та Територіальної оборони. Для героїв, які пройшли через жорстокі бої, візити до театру ставали ковточком краси, позитиву, це і зцілювало зранені душі, і додавало наснаги до боротьби за світ, в якому мають панувати мир та краса.

На наступний сезон – великі плани. Творчий колектив вже працює над новими постановками, як звичними, так і новаторськими за формою – драматичними одноактівками, моновиставами, також готується програма пластичних та драматичних постановок для показу на виїздах.

Заклад має намір і пофестивалити.

Чекаємо у новому сезоні наших давніх прихильників та нових глядачів!