«Січеславна-2021» віддає Гран-Прі пластичній драмі «Пейзаж»

«Січеславна-2021» віддає Гран-Прі пластичній драмі «Пейзаж»

29 березня 2021 р. ХХІХ фестиваль-конкурс на здобуття вищої театральної нагороди Придніпров`я «Січеславна-2021» підбив підсумки. Гран-Прі отримала пластична драма «Пейзаж» Криворізького академічного театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху». Автор сценарію та музичного оформлення – заслужений діяч мистецтв України  Олександр Бєльський, режисер-постановник, заслужений діяч мистецтв України Сергій Бєльський, балетмейстер – Наталія Бєльська, виконавці головних ролей – Павло Михайлюк (Солдат) та Єлизавета Бондаренко (Мати Солдата).

Це вже шоста найвища нагорода унікального колективу на цьому міжрегіональному фестивалі.  Попередні були отримані в різні роки: 1997 («Краплина меду» за мотивами однойменної притчі О.Туманяна, 2004 («Безсоння» за мотивами поем «Катерина» і «Гайдамаки» Т.Шевченка, 2014 («Пер Гюнт» за мотивами однойменної драми Г.Ібсена), 2015 («Дідух» за мотивами новел В.Стефаника), 2018 («Аліса в Задзеркаллі» за мотивами однойменної казки Л.Керролла).

Ця вистава єдина в цьогорічній афіші «Січеславни» на тему війни, високотрагедійна, але оптимістична Тема, на жаль, лишається актуальною, вона потребує вираження засобами мистецтва, вони ж бо дуже дохідливі і вражаючі. «Академія руху» і раніше мала постановки подібного звучання, зокрема, «Старий та море», «Прощавай, зброє!» та «Щоб пам’ятали». У 12 картинах «Пейзажу» постала низка персонажів, головний герой – солдат, глибоко травмована війною людина. Також наголошено на трагедії наших матерів, які своїх синів на різні війни відправляють та й відправляють, і так вже майже без перерви понад сто років Такі сценічні твори час від часу слід давати чутливій театральній публіці задля збереження у суспільстві емоційної пам»яті про пережиті випробування.

Сценічний твір став видовищем, яке вразило як глядачів, так і високопрофесійне журі, це заслуга всього колективу – керівників, акторів, костюмерів та реквізиторів, майстрів світла та звуку.

Всім щирі вітання з нагоди чергового заслуженого успіху та побажання подальших творчих звершень!