“Театральні екскурсії: яскраво, пізнавально, емоційно”

“Театральні екскурсії: яскраво, пізнавально, емоційно”

Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» спільно з КП «Інститут розвитку міста» провели цікавий пізнавальний захід. Одним з пріоритетів ІРМ є розвиток туризму, промоція Криворіжжя як краю з багатьма різноманітними принадами для українського та європейського відвідувача. А театр «Академія руху» якраз і є унікальним об»єктом в українському мистецькому просторі – єдиним в країні театром музично-пластичної драми.

Відділ розвитку туризму ІРМ зібрав для творчого виїзного семінару місцевих гідів – тих, хто дає зацікавленим мандрівникам уявлення про місто. Захід відбувався в приміщенні театру. Він складався з кількох різних, але взаємодоповнюючих компонентів.

Гостей зустрів директор-художній керівник театру, заслужений діяч мистецтв України Олександр Бєльський.

В музеї, експозиція якого відображає етапи розвитку театру, ініціатор його створення. Олександр Бєльський своєю емоційною розповіддю занурив відвідувачів в історію світового пластичного мистецтва, докладно розповів про свій творчий шлях, який врешті і привів його до заснування «Академії руху», ознайомив з найзнаковішими постановками, пояснивши їх особливості та представив численні нагороди, отримані на Всеукраїнських та міжнародних фестивалях в різних куточках України та світу.

Захват глядачів викликав перегляд вистави режисера Сергія Бєльського «По той бік кургану», створеної на основі прадавніх легенд краю, на матеріалі з місцевої історії, на дослідженнях, археолога Олександра Мельника. Для видовищної картини взята за основу зворушлива легенда про дівчину Рудану, на місці жертовної загибелі якої утворилася знаменита червона руда – те, що стало поштовхом до розвитку у південних придніпровських степах потужного промислового центру. Ця постановка має кілька переваг – вона дає прекрасне уявлення про засоби мистецької виразності творчого колективу та водночас привертає увагу до сповненого безлічі звіданих і незвіданих цікавинок з минулого нашого краю.

А переглянувши «По той бік кургану» вже вкрай зацікавлені гості опинилися «по той бік лаштунків», як емоційно висловилася екскурсантка Оксана Павлушенко. Калейдоскоп закрутився. Двері гостинно відчинив цех виготовлення костюмів, де вправні майстрині показали, як творять за ескізами художників вбрання, в якому актори зачаровують публіку. Опинитися на сцені – мрія багатьох і вона здійснилася. Побачити за сценою склади реквізиту – це теж неймовірно цікаво. Привітатися з артистами в їх гримерних – дуже приємно. В балетному залі можна уявити себе танцівниками, які готуються до виходу. А заглянути у творчу лабораторію, де чаклують світло- та звукотехніки – це справжній захват. Також дуже сподобався комфортний затишний зал малої сцени театру, де відбувалися конкурсні покази міжнародного театрального фестивалю «МІМ-СЕСІЯ-19» та де незабаром будуть представлені нові міні-постановки.

Завдяки спільним зусиллям на мапі туристичних об»єктів Кривого Рогу театр «Академія руху» займе свою окрему нішу і виконає особливу функцію – переконає, що промислова столиця країни може подарувати мистецьку насолоду високого ґатунку.

Чекаємо гостей в глядацькій залі та на екскурсіях!