І мертвим, і живим, і ненародженним

Пластична драма за мотивами поем Тараса Шевченка «Катерина» і «Гайдамаки»

(Автор і режисер – постановник заслужений діяч мистецтв України Олександр Бєльський)

 

«Найошатнішою родзинкою 8-го театрального фестивалю Міжнародного Чорноморського клубу “HOMО LUDENS” став цього ювілейного шевченківського року спектакль «І  мертвим, і живим , і  ненарожденним …» Криворізького академічного міського театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху»…Ця одночасна пластична драма за мотивами творів Тараса Шевченка, одночасне талановите відзеркалення двох людських  доль – покірної Катерини та бунтаря Яреми .

Фестиваль отримав насолоду познайомитися з довершеним втіленням надзвичайно складної естетики жанру пластичної драматургії, коли є контакт і створюється енергетичне поле надзвичайної потужності! Театральна магія цієї вистави полягає, напевне в тому, що вона має в собі ЩОСЬ, що не вичерпується ні сюжетом, ні ідейною спрямованістю. Не вичерпується воно ні якістю виконання, ні досконалістю форми (хоча й вони, звичайно ж, є) а існує ПОЗА всіма цими параметрами, а, можливо, й НАД ними. Вона є ніби віддушиною  для вічних понять і істин: Кохання, Смерть, Час… Такий театр, на моє тверде переконання, і потребує сьогодні  підтримки. Адже не дивлячись на те, що жоден з шевченківських рядків не пролунав зі сцени у цій виставі, завдяки неперевершеній творчій уяві Олександра Бєльського вони зазвучали у наших душах. І це дуже цінно! Такою бездоганною пластичною мовою до нас звертається ніби сама Історія, і саме через цю пластичну розповідь ще чіткіше починаєш розуміти, чому ми звемо Тараса Шевченка Пророком. Вистава точна за емоційним посилом і вишукано-театральна за втіленням.

«Академія руху» всією своєю творчістю доводить, що театр має бути несподіваним. Він має вести нас до правди через несподіваність, хвилювання, через ігри і радість. Він дає нам дистанцію від того, що зазвичай оповиває нас, і знищує відстань між  нами і тим, що віддалене. Має значення у Вашій творчості тільки правда теперішнього моменту, відчуття повної довіри , яке може з’явитися лише тоді, коли актор і глядач пов’язані воєдино. А це й відбувається у цій Вашій виставі. Отож, Ваш театр, це щастя, яке оплачується кожною хвилиною Вашого життя! А міра життя – успіх! Успіх, який завжди з Вами.

Василь НЕВОЛОВ,

Член Національної спілки письменників України,

кандидат  мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України.

2014р.– Спеціальний ДИПЛОМ за високий естетичний рівень у розкритті Шевченківської теми (вистава «І Мертвим, і живим, і ненарожденним») у Всеукраїнському театральному фестивалі  “HOMО LUDENS” (Миколаїв)