Метелики в акваріумі

Комедія в російському стилі за мотивами оповідання А.Чехова «Жены артистов»

(Режисер-постановник Володимир Федоров)

«Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» славиться нестандартним підходом до своїх постановок. Ми не побачимо традиційних чехівських героїнь, як у «Трьох сестрах», «Чайці» чи «Вишневому саду», а це неабияк зацікавлює. Крім того, що для постановки взято маловідоме оповідання, п’єса має ще чимало родзинок. У виставі актори…заспівали. Що краще, ніж пісня, передасть душевні переживання жінки? Але й від традиційної пластичної не відійшли: кожен жест, рух, погляд підкреслює сказане і проспіване. За це окрема подяка художньому керівнику постановки, заслуженому діячеві мистецтв України Олександру Бєльському, режисерам Володимиру Федорову та Сергію Бєльському. Не можу оминути й чудові костюми, що гармонують з характерами персонажів. І ексцентричний велосипед, на якому по готельним номерам роз’їжджає герой Сергія Бєльського, додає яскравих барв.

Ця вистава про нелегкі жіночі долі. Точніше, про долі жінок, котрі пов’язали своє життя з митцями, артистами. Дружина письменника засинає під його романи і не пам’ятає, з якої книги той чи інший персонаж. Художник змушує свою кохану роздягнутись, аби з натури писати картину. Через постійні репетиції оперного співака, голос якого трощить скло, і дружина, і дитина просто божеволіють. Жінки нещасні. Але історія, прочитана в газеті, переконує їх, що вони найщасливіші у світі.

Варто переглянути цю виставу ще й тому, що події у ній співзвучні із сьогоденням. Героїні підкажуть, що робити, коли поруч «геній», як жити, не затискаючи себе у рамки, і якою силою наділене кохання.

Пам’ятаєте слова Ліни Костенко: «Та є печальна втіха, далебі: комусь на світі гірше, як тобі»? Саме ці рядки я б поставила епіграфом до постановки «Метелики у акваріумі». Приходьте на виставу, і, може, вона зробить вас щасливішими.»

Дар’я ВОРОНА,

газета «Червоний гірник»

м.Кривий Ріг