Таємниці зачарованого лісу
Таємниці зачарованого лісу
Таємниці зачарованого лісу
Таємниці зачарованого лісу
Таємниці зачарованого лісу
Таємниці зачарованого лісу

Таємниці зачарованого лісу

Драма-феєрія за мотивами твору Лесі Українки «Лісова пісня» є важливим етапом в творчому освоєнні національної драматургії і літератури. У творі прослідковується тема призначення людини, виконання своєї місії з приходом у цей  світ.

Хто ми, ті, що керуємось почуттям власної важливості, почуттям жалості до себе і страхом смерті? Які життєві потоки управляють людьми? Що істинне, а що тлінне? Чи багатий чуттєвий світ, щоб зробити його самодостатнім, щасливим?

Тема долі в цій драмі стала ключем до вирішення проблем призначення. Перевага тілесного над духовним началом кінець з кінцем приводить до відмови від своєї музи, втрати кохання і жорсткої розплати.

Представлення у першій сцені епізоду образу Долі і Хлопчика, коли йому дарується сопілка, визначається той основний конфлікт, вирішення якого являеться, нескінченний танок Хлопчика, як заводної ляльки, по колу. Лукаш і Хлопчик ідентифікуються, як єдине ціле. Хлопчик – це його просторове відображення. Доля звертається до людей, попереджує і карає.

 

 

«Драма-феєрія Лесі Українки у вигляді пластичної драми, створеної Олександром Бєльським, «розмовляє» виразною пластикою. Це не ілюстрація поетичних рядків, це творення нової реальності, власного всесвіту промовистої пластики засобами психологічної драми, із застосуванням потужної акторської енергії, що перехлюпується через рампу і фізично впливає на глядачів, зачаровуючи їх мереживом композицій рухів. Завдяки глибинній думці про зміст і тему, точному і довершеному пластичному малюнку вистави, глядачі сприймають жест як фатальну дійсність, рух, як рятівний захист, вираз обличчя, як вияв надії, поєднані долоні, як запоруку миру, а не війни з природою!

 

Алла ПІДЛУЖНА,

 Лауреат Премії Національної спілки

театральних діячів України в галузі театрознавства і театральної критики,

театрознавець, театральний критик, журналіст, м.Київ

 

2019р.- ДИПЛОМ Лауреата в номінації «Краще художнє оформлення» (нагороджена Олександра Вернєєва, художник-постановник Криворізького академічного театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху», за створення костюмів до вистави «Таємниці зачарованого лісу» (автор ідеї та режисер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Олександр Бєльський)