Театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» –  учасник “Мельпомени Таврії”

Театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» – учасник “Мельпомени Таврії”

Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» взяв участь у ХХІV Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» серед 57 театрів із 34 міст та 11 країн світу: України, Португалії, Чехії, Польщі, Туреччини, Грузії, Німеччини, Румунії, Франції та вперше – Японії і США. Цьогоріч захід проходить у незвичному форматі – театри-учасники показують вистави на своїх майданчиках, а деякі – у запису для трансляції на офіційному YouTube-каналі. Подія відбувається під гаслом “Мельпомена Таврії – це голос Херсонщини” аби розказати більше про Херсонщину на всю країну та увесь світ, привернути увагу засобами мистецтва до бойових дій на півдні та сході України, яка веде збройну боротьбу за свою свободу і вільне мабутнє.

Криворіжці з 2001 року презентують свою творчість на «Мельпомені Таврії», вони показували тут такі свої сценічні витвори як «Лісова пісня», «Безсоння», «Камінний хрест», «Шинель», «Голос Землі», «Крапля меду» «Пер Гюнт», а минулоріч «Пейзаж» був визнаний кращою виставою великої сцени.

Пластична драма «Співи сонця і тіні» у двох частинах «Сумний вальс» та «Сліпі» створена за мотивами драматичних творів Моріса Метерлінка та музичних творів Яна Сібеліуса. Режисер-постановник Олександр Бєльський об»єднав у пластичній драмі дві паралельні сюжетні лінії. Одна – за мотивами «Сліпих», у ній оригінально трактуються символи: острів – Земля у Всесвіті, сліпі – людство в безвиході, поводир – віра, яку втратили люди, чекання у бездіяльності – ілюзії. Інша – асоціативні картини, створені під впливом сібеліусівської музики, тут основна ідея – непереможне життєлюбство, перед яким відступають хвороби та смерть, яке лишається навіть після відходу людини, перетворюючись на світло. Складові вистави – вдала пластична форма; музичний супровід як самостійне явище зі своєю композицією та логікою; елементи сценографії:  світлогра, відеоінсталяції, промовисті лаконічні костюми, багатозначні декорації. В образній палітрі виділяється образ Стихії в усіх можливих виявах, Образ Поводиря, який штовхає людство не до виходу, а до його пошуку, Образ Дитини – втілення наївної чистоти та прагнення допомогти знайти той єдиний вихід до прозріння.

Виставу дивилися численні глядачі – пошановувачі пластичного мистецтва, представники громадськості, вояки ЗСУ та ТрО. Всі жваво реагували на сценічне дійство, нагородили виконавців оплесками та квітами.

На виставі була присутня Лариса Кадирова – народна артистка України, лауреатка Національної Шевченківської премії, директор Міжнародного театрального фестивалю жіночих монодрам «Марія», актриса Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Вона провела майстер-клас для акторів театру та учасників творчих закладів міста. Також на малій сцені «Академії руху» відбулася зустріч з захисниками міста, яким вона подарувала свою знамениту моновиставу «Не плачте за мною ніколи…» за твором Марії Матіос.

Представниками Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша у Кривому Розі стали акторка Євгенія Кірсанова та заслужений артист України Руслан Вишнивецький.

Фестиваль завирував по сценах світу, почесно долучилися до цієї громадянської та культурної акції й криворізькі митці.